Cacao People Notu: Aşağıda paylaştığımız bu bilgileri, birçok araştırmanın sonucunu, anlaşılabilir bir dille aktardığı için, WebMD sitesinden çevirdik.

Eğer özel bir durumunuz olduğunu düşünüyorsanız, o konuda uzman bir hekime, alacağınız gramaj bilgisi ve ürün içerik tablosunu paylaşarak danışmanız, Kakao ile gönül rahatlığı ve uzun süre çalışmanızın önünü açacaktır. Artık birçok hekimin, ilgili bazı hastalıklarda günlük diyet içinde ham kakao kullanımı desteklediğini de biliniyor.

Sağlık Uyarıları

Aşağıda belirtilen sağlık uyarıları, yapılan araştırmaların sonuçları olarak paylaşılmıştır. Kullanım önerisi veya yönlendirmesi içermez.

Öncelikli kaynak, doktorunuzdur.

Kakaoyu bir grupla paylaşıyorsanız, onu servis etmeden önce olası birtakım ters etkileri paylaşmanız önemlidir. Ayrıca seramoniyel kakao söz konusu olduğunda, daha fazlası her zaman daha “derin” veya daha “iyi” bir deneyim anlamına gelmez. Kakao etkisini küçük bir yudumla bile gösterebilir. Kendiniz tam doz almamışken bile, Kakao enerjisinin bulunduğu bir odada olmak bile güçlü bir deneyim olabilir.

Nasıl çalışır?

Kakao flavonoid denilen antioksidanlar da dahil olmak üzere birçok kimyasal maddeyi içinde bulundurur. Bunların vücutta nasıl çalışıyor olabileceği kesin değildir ancak damarlarda bir rahatlama yarattıkları görülür. Bu durum, tansiyon düşüklüğüne sebep olabilmektedir.

  • Kalp rahatsızlıkları: Bazı araştırmalar kakao yemenin kalp rahatsızlıklarna yakalanma ve ölüm riskini azalttığını gösteriyor. Kakao, kan basıncını düşürmesi ve kan damarlarının fonksiyonlarını iyileştirmesiyle böyle bir etkiye sahip oluyor olabilir.
  • Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon): Birçok araştırma 2-8 hafta boyunca bitter çikolata veya kakao ürünleri yemenin tansiyon ölçümündeki büyük tansiyonu (sistolik kan basıncı) 4 mmHg düşürdüğünü gösteriyor. Yüksek tansiyon hastası insanlar için de düşük tansiyon sayısı (diyastolik kan basıncı) 2mmHg düşebilir.
  • Yüksek kolesterol: Kakao ürünlerinin, yüksek kolesterole sahip insanların kolesterol seviyelerinde bir iyileşme sağladığı görülmemekte.
  • Cilt yaşlanması: Bazı araştırmalar, yalnız başına veya başka bileşenlerle kakao özütü kullanmanın cilt kırışıklıkları, esneklik ve cilt kuruluğuna iyi gelebileceğini göstermekte.
  • Kalp ritim bozukluğu(atrial fibrilasyon): Daha çok çikolata tüketen insanların ritim bozukluğu konusunda daha düşük riske sahip oldukları gözlemlenmemiştir.
  • Kronik yorgunluk sendromu (CFS): İlk araştırmalar, günlük olarak bol miktarda kakao tüketmenin yorgunluk, anksiyete ve depresyonu azalttığı ve kronik yorgunluk sendromu hastalarının günlük fonksiyonlarını yerine getirmelerinde onlara yardımcı olduğunu gösteriyor.
  • Siroz: Araştırmalar sıvı bir öğün ve bitter çikolata tüketmenin siroz hastalarının karaciğer sağlığını geliştirdiğini gösteriyor.
  • Hafıza ve düşünme becerileri (zihinsel fonksiyonlar): Kakao bazı insanların hafızasını ve düşünme becerilerini geliştirebilir. Ama bütün araştırmalar bunda hemfikir değildir. Fayda- bu eğer mümkünse- kişinin yaşına, kakao tüketiminin süresine, kakaonun dozuna ve zihinsel beceri sınamasının zorluğuna bağlı olabilir.
  • Yaşlı insanlar için, yaşlarına göre normalin üstünde unutkanlık ve zihinsel becerilerde düşüş: İlk araştırmalar, kakaonun zihinsel becerilerinde hafif düşüş yaşayan yetişkinlerin düşünme becerilerini ve hafızalarını geliştirebileceğini gösteriyor.
  • Kabızlık: İlk araştırmalar günlük kakao tüketiminin kabızlık yaşayan çocukların dışkısını yumuşatabileceğini gösteriyor.
  • Diyabet: İlk araştırmalar kakaonun insülin direncini azaltıp hassasiyeti geliştirebileceğini gösteriyor.
  • Kalp yetmezliği: Haftalık olarak 250 grama kadar çikolata tüketen insanların kalp yemezliğine yakalanma riskinde azalma görülüyor.Ancak haftalık olarak 300 gram ve üzerinde çikolata tüketimi ile bu riskin azalması arasında bir ilişki bulunmuyor.
  • HIV/AIDS hastalarının kanında anormal yağ miktarı: İlk araştırmalar, 15 gün boyunca bitter çikolata yemenin, HIV/AIDS hastalarının kanındaki toplam kolesterolü veya düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (LDL/kötü kolesterol) düşürmediğini gösteriyor.
  • Böcek uzaklaştırıcı:İlk araştırmalar cilde kakao yağı sürmenin kara sinek ve böcek ısırıklarını azalttığını gösteriyor.
  • Yalnızca büyük tansiyonun (sistolik kan basıncı) çok yüksek olduğu yüksek tansiyon (izole sistolik hipertansiyon): İlk araştırmalar günlük olarak zengin kakao flavonoidlerine sahip 100 gram bitter çikolata yemenin, izole sistolik hipertansiyon hastası olan ileri yaştaki insanların sistolik ve diyasolik kan basıncını nispeten düşürdüğünü gösteriyor.
  • Obezite:İlk araştırmalar, 18 hafta boyunca düşük kalorili bir diyet uygularken günde iki kare bitter çikolata yemenin ve şekersiz kakao içeceği içmenin aşırı kilolu veya obezite hastası bireylerde kilo kaybını hızlandırıcı/arttırıcı bir etki yaratmadığını göstermiştir.
  • Parkinson hastalığı:İlk araştırmalar, 200mg bitter çikolata tüketmenin Parkinson hastalarında fiziksel hareketi geliştirmediğini gösteriyor.
  • Kalp krizi: Daha çok çikolata tüketen insanların daha az tüketenlere kıyasla kalp krizi geçirme riskinin daha düşük olduğu gözlemleniyor.
  • Bağırsak rahatsızlıkları
  • İshal
  • Astım
  • Bronşit
  • Akciğer tıkanıklığı
  • Karaciğer
  • İdrar kesesi ve böbrek rahatsızlıkları
  • Cilt kırışıklıklarının önlenmesi
  • Hamilelikte cilt çatlamalarının önlenmesi
  • Diğer rahatsızlıklar

Bu sebepler doğrultusunda kullanımların efektifliğini ölçebilmek için şimdilik daha fazla bulguya ihtiyaç duyulmaktadır.

Yan Etkileri ve Güvenlik

Ağızdan alınması durumunda:Kakao yemek çoğu insan için MUHTEMELEN GÜVENLİDİR. Ancak kakaonun kafein ve onunla bağlantılı birtakım kimyasallar içerdiğini aklınızda bulundurunuz. Yüksek miktarda tüketmek endişe, tuvalete gitmede artış, uykusuzluk ve yüksek nabız gibi kafeinle bağlantılı yan etkilere sebep olabilir.

Kakao alerjik cilt reaksiyonlarına, kabıza sebep olabilir ve migren ataklarını tetikleyebilir. Aynı zamanda bulantı, bağırsak rahatsızlıkları, mide guruldaması ve gaz dahil olmak üzere sindirimsel şikayetlere de sebep olabilir.

Cilde uygulandığı zaman: Cilde kakao yağı sürmek de çoğu insan için MUHTEMELEN GÜVENLİDİR.  Ancak cildin tahriş olmasına sebep olabilir.

Özel Önlemler ve Uyarılar

Hamilelik ve emzirme dönemi: Kakaonun aşırı olmayan veya yiyeceklerde genelde bulunan miktarlarda kullanılması halinde hamilelik ve emzirme dönemlerinde GÜVENLİ OLMASI MÜMKÜN.

Hamilelik süresince bundan daha fazla miktarda kakao tüketmek, kakaonun kafein içermesinden dolayı GÜVENLİ OLMAMASI MÜMKÜNDÜR. Kakaoda bulunan kafein plasentadan içeri geçer. Tartışma konusu olsa da bazı bulgular hamilelik süresince yüksek dozda kafein tüketiminin prematüre doğum, düşük bebek doğum ağırlığı ve düşük yapma ile bağlantılı olabileceğini ileri sürmektedir. Bazı uzmanlar hamilelik süresince kafein tüketimini günlük 300mg’ın altında tutulmasını önermektedir. Çikolata ürünlerinin porsiyon başına 2-35 mg, bir bardak sıcak çikolatanın ise 10 mg kafein içerdiğini hatırlamakta fayda var. Yani bu ürünler muhtemelen çok büyük bir endişeye sebep olmamaktadır. Ancak şeker katkısız, kuru kakao tozu bardak başına 200mg’a kadar kafein içerebilir.

Kafein, emzirme dönemi süresince de endişeye sebep olabilecek bir konudur. Anne sütünde bulunan kafeinin annenin kanında bulunan kafeinin hemen hemen yarısı olduğu düşünülmektedir. Eğer anne çok fazla çikolata yerse (16oz/473 mL) sütle beslenen bebek huysuzlaşabilir  ve kafeinden dolayı sıkça bağırsak sorunları yaşayabilir.

Anksiyete:Çok miktarda kakaoda bulunan kafeinin anksiyete bozukluğunu daha kötü hale getirebileceği yönünde kaygılar mevcuttur. 

Kanda pıhtılaşması bozukluğu:Kakao kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Çok fazla kakao tüketmek pıhtılaşma bozukluğu (koagülopati)  olan insanlarda kanama ve morarıklık riskini arttırabilir.

Kalp rahatsızları: Kakao kafein içermektedir. Kakaodaki kafein bazı insanlarda ritim bozukluğuna yol açabilir ve kalp rahatsızlığına sahip bireyler tarafından tedbirli bir şekilde kullanılmalıdır.

Diyabet: Kakaonun kandaki şeker seviyesini yükseltebildiği görülmüştür ve kakao tüketimi diyabet hastalığına sahip bireylerdeki kan şekeri kontrolünü engelleyebilmektedir.

İshal: Kakao kafein içermektedir. Kakaonun içeriğindeki kafein, özellikle de fazla miktarda tüketildiğinde ishali daha kötü hale getirebilir.

Gastroözofageal reflü hastalığı: Kakaonun; yemek borusunda yer alan ve midenin içeriğinin (asidin) yemek borusuna veya solunum yoluna geri çıkmasını önleyen kapakçığın etkinliğini engelleyebildiği görülmüştür. Bu durum, gastroözofageal reflü semptomlarını daha kötü hale getirebilmektedir.

Glokom (Göz tansiyonu): Kakao kafein içermektedir. Kakaonun içeriğindeki kafein, yüksek tansiyon değerlerine sahip insanlarda kan basıncını arttırabilmektedir ve glokom hastaları tarafından tedbirli bir şekilde kullanılmalıdır.

Yüksek tansiyon: Kakao kafein içermektedir. Kakaonun içeriğindeki kafein, yüksek tansiyon hastası insanlarda kan basıncını arttırabilmektedir. Ancak genellikle çokça kafein tüketen insanlarda büyük bir artışa yol açmayabilir.

Irritabl bağırsak sendromu (IBS):Kakao kafein içermektedir. Kakaonun içeriğindeki kafein, özellikle de fazla miktarda tüketildiğinde ishali ve IBS semptomlarını daha kötü hale getirebilir.

Migren ağrıları: Kakao hassas insanlarda migren ağrılarını tetikleyebilir.

Kemik erimesi (Osteoporoz): Kakao kafein içermektedir. Kakaonun içeriğindeki kafein idrarla vücuttan atılan kalsiyum miktarını arttırabilir. Kemik erimesi olan insanlar kakao tüketimini sınırlandırmalıdırlar.

Ameliyat:Kakao ameliyat sırasındaki ve sonrasındaki prosedürlerdeki kan şekeri kontrolüne engel olabilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce kakao tüketimini kesiniz.

Hızlı ve düzensiz kalp atışı (taşiaritmi):Bitter çikolatanın içersindeki kakao, kalp atışını hızlandırabilir. Aynı zamanda kakao ürünleri de düzensiz kalp atışını daha kötü hale getirebilir.

Etkileşimler

Orta Düzeyde Etkileşimler

Bu kombinasyonlar konusunda tedbirli olunuz.

  • Seçici serotonin geri alım engelleyicileri (SSRI) KAKO ile etkileşime girer

Kakao doğal bir antidepresandır ve SSRI’ya dayanan antidepresanlarla kontrendikedir (birlikte kullanılmaları sakıncalıdır.). Bu tür antidepresanlar ‘seçici serotonin geri alım engelleyicileri’ olup hücrelerimizin seratonini daha iyi alabilmesini sağlar. Kakao da aynı etkiye sahiptir ve insanlar zaten SSRI antidepresanları kullanırken seremonial dozda kakao tüketmek, reseptörlerin sereloninle fazla yüklenmesine neden olabilir.

Bütün antidepresanlarda SSRI’nın bulunmadığını bimekte fayda vardır ve bu, yapılması gereken önemli bir ayrımdır. Aynı zamanda bazı antipsikotik ilaçlar gibi beyindeki seratonin ve dopamin yolları üzerine etki eden başka ilaçlar da vardır. Bu ilaçlar da kakao ile kontrendikedir.

Vücutta çok fazla seratonin baş ağrılarına sebep olabilir- bu durumda çokça su içiniz ve dinleniniz.

  • Adenozin (Adenocard) KAKAO ile etkileşime girer.

Kakao kafein içermektedir. Kakaonun içeriğindeki kafein, adenozinin (adenocard) etkisini göstermesini engelleyebilir. Adenozin (Adenocard) genellikle kalp üzerinde bir test yapmak için doktorlar tarafından kullanılır. Bu testin adı kardiyak stres testidir.Bu testten en az 24 saat önce kakao veya diğer kafein içeren ürünlerin tüketimini kesiniz.

  • Klozapin (Klozaril) KAKAO ile etkileşime girer

Vücut clozapini (Clozaril) yok etmek için onu parçalar. Kakaodaki kafeinin ise vücudun clozapini (Clozaril) parçalama hızını yavaşlattığı görülmektedir. Clozapin (Clozaril ile birlikte kakao tüketmek clozapin’in (Cozaril) etkilerini ve yan etkilerini arttırabilir.

  • Dipiridamol (Persantil) KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kafein içermektedir. Kakaonun içeriğindeki kafein, dipiridamolun (Persantil)  etkisini göstermesini engelleyebilir. Dipiridamol (Persantil) genellikle kalp üzerinde bir test yapmak için doktorlar tarafından kullanılır. Bu testin adı kardiyak stres testidir.Bu testten en az 24 saat önce kakao veya diğer kafein içeren ürünlerin tüketimini kesiniz.

  • Ergotamin KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kafein içermektedir. Kafein, vücudun ne kadar ergotamin absorbe edebileceğini etkileyebilir. Ergotamin ile birlikte kakao kullanmak, ergotaminin etkilerini ve yan etkilerini arttırabilir.

  • Östrojen takviyeleri KAKAO ile etkileşime girer

Vücut, kakaonun içersindeki kafeini dışarı atmak için onu parçalar. Östrojen takviyeleri, vücudun kafeini parçalama hızını yavaşlatabilir. Östrojen takviyeleri ile birlikte kakao tüketmek; sinirlilik, baş ağrıları, hızlı kalp atışı ve diğer yan etkilere sebep olabilmektedir. Östrojen hormon takviyesi kullanıyorsanız kakao alımınızı sınırlandırınız.

Bu tür bazı östrojen haplarına konjüge ekuin östrojen (Premarin), etinil östradiol, östradiol vb. dahildir.

  • Lityum KAKAO ile etkileşime girer

Vücudunuz doğal olarak lityumu kendinden uzaklaştırır. Kakaonun içersindeki kafein, vücudunuz lityumu kendinden uzaklaştırma hızını etkileyebilir. Hem kafin içeren ürünler tüketip hem de lityum kullanıyorsanız aşamalı olarak kafein içeren ürünleri kullanmayı bırakınız. Kafeini çok hızlı bir şekilde bırakmak lityumun yan etkilerini arttırabilir.

  • Astım ilaçları (Beta adrenerjik agonistler) KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kafein içermektedir. Kafein kalbi stimüle edebilmektedir. Bazı astım ilaçları da aynı şekilde kalbi stimüle edebilmektedir. Birtakım astım ilaçlarıyla birlikte kafein kullanmak, kalbin aşırı uyarılmasına ve bir takım kalp problemlerine sebep olabilmektedir.

Bu tür bazı astım ilaçlarına albuterol (Proventil,Ventolin, Volmax), metaproterenol (Alupent), terbütalin (Bricanyl, Brethine), izoproterenol (Isuprel) dahildir

  • Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar (MAO’lar)KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kafein içermektedir. Kafein vücudu stimüle edebilir. Depresyon için kullanılan bazı ilaçlar da vücudu stimüle edebilir. Bu ilaçlarla birlikte kakao tüketmek fazla uyarılmaya sebep olabilir. Bu durum; hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon, tedirginlik de dahil olmak üzere ciddi yan etkilere sebep olabilir.

Depresyonu tedavi etmek için kullanılan bu tür ilaçlara fenelzin (Nardil), tranilkipromin (Parnate) vb. dahildir.

  • Diyabet tedaviside kullanılan ilaçlar (Antidiyabetik ilaçlar) KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kandaki şekerin seviyesini arttırabilir. Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar kan şekerini düşürmek için kullanılmaktadır. Kakao kandaki şeker miktarını arttırarak diyabet ilaçlarının etkinliğini azaltabilmektedir. Kan şekerinizi yakından takip ediniz. Diyabet için kullanıldığınız ilaçlarınızın dozunda değişiklik yapılması gerekebilir.

Diyabet tedavisinde kullanılan, bu tür bazı ilaçlar arasında glimeprid (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insülin, pioglitazon (Actos), roglitazon (Avandia), klorpropamid (Diabinese), glipiziol (Glucotrol),  tolbütamit (Orinase) vb. de dahildir.

  • Fenilpropanolamin KAKAO ile etkileşime girer

Kakaonun içeriğindeki kafein vücudu stimüle edebilir. Fenilpropanolamin de vücudu stimüle edebilir. Fenilpropanolamin ile birlikte kakao tüketmek fazla uyarılmaya sebep olabilir. Aynı zamanda kalp atışında hızlanma, yüksek tansiyon ve tedirginliğe de sebep olabilir.

  • Teofilin KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kafein içermektedir. Kafein ve teofilin vücut üzerinde benzer etkilere sahiptir. Kafein aynı zamanda teofilin vücuttan atılma hızını yavaşlatabilmektedir. Teofilin ile birlikte kakao kullanmak teofilinin yan etkilerini arttırabilmektedir.

Düşük Düzeyde Etkileşimler

Bu kombinasyonlar konusunda tedbirli olunuz.

  • Antibiyotikler (Kinolon sınıfı antibiyotikler)KAKAO ile etkileşime girer

Vücut kafeini vücuttan atmak için onu parçalar. Bazı antibiyotikler kafeinin vücutta parçalanma hızını yavaşlatabilirler. Bu antibiyotiklerin kakao ile birlikte alınması sinirlilik, baş ağrıları, hızlı kalp atışı vb. yan etkilerin görülme riskini arttırabilir.

Vücuttaki kafeinin atılmasını yavaşlatan antibiyotikler arasında; siprofloksazin (Cipro), enoksasin (Penetrex), norfloksasin (Chibroxin, Noroxin), sparfloksasin (Zagam), trovafloksasin (Trovan), grepafloksasin (Raxar) da vardır.

  • Doğum kontrol hapları (Konstraseptif ilaçlar) KAKAO ile etkileşime girer

Vücut, kakaonun içersideki kafeini yok etmek için onu parçalar. Doğum kontrol hapları vücuttaki kafeinin atılma hızını yavaşlatabilir.  Doğum kontrol haplarıyla birlikte kakao tüketilmesi; sinirlilik, baş ağrıları, hızlı kalp atışı vb.  yan etkilerin görülmesine sebep olabilir.

Bu tür doğum kontrol hapları arasında; etinil östradiol ve levonorgestrel (Trifazil), etinil östradiol ve noretisteron (Ortho-Novum 1/35, Ortho-Novum 7/7/7) vb. vardır.

  • Simetidin (Tagamet) KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kafein içerir. Vücut kafeini yok etmek için onu parçalar. Simetidin (Tagamet) vücudun kafeini parçalama hızını  yavaşlatabilir. Kakao ile birlikte Simetidin’in (Tagamet) tüketilmesi; sinirlilik, baş ağrıları, hızlı kalp atışı vb. de dahil olmak üzere kafeinin yan etkilerini arttırabilir.

  • Disülfiram (Antabuz)KAKAO ile etkileşime girer

Vücut kafeini yok etmek için onu parçalar. Disülfiram (Antabuz) vücudun kafeini parçalama hızını yavaşlatabilir. Disülfiram (Antabuz) ile birlikte (içersinde kafein bulunan)kakao tüketmek; sinirlilik, baş ağrıları, hızlı kalp atışı vb. de dahil olmak üzere kafeinin etkilerini ve yan etkilerini arttırabilir.

  • Fluconazole (Flukan) KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kafein içermektedir.  Vücut kafeini yok etmek için onu parçalar. Fluconazole (Flukan)vücudun kafeini parçalama hızını yavaşlatabilir. Fluconazole (Flukan) kafeinin vücutta çok fazla  kalmasına sebep olabilir. Fluconazole (Flukan) ile birlikte kakao tüketmek kafeinin tedirginlik, anksiyete ve insomni gibi yan etkilerini arttırabilir.

  • Meksiletin (Mexitil) KAKAO ile etkileşime girer

Kakao kafein içermektedir. Vücut kafeini yok etmek için onu parçalar. Meksiletin (Mexitil)vücudun kafeini parçalama hızını yavaşlatabilir. Kakao ile birlikte Meksiletin (Mexitil) kullanmak kakaonun etkilerini ve yan etkilerini arttırabilir.

  • Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan)KAKAO ile etkileşime girer

Vücut kakaonun içersindeki kafeini yok etmek için onu parçalar. Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) vücudun kafeini parçalama hızını yavaşlatabilir. Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) ile birlikte kafein tüketmek; sinirlilik, baş ağrıları, hızlı kalp atışı da dahil olmak üzere kafeinin yan etkilerinin arttırabilir.

Dozaj

Yukarıda belirtilen durumlara sahipseniz veya bir soru işaretiniz varsa öncelikli olarak doktorunuza danışın. Su içiminde bile doz önemli.